Erni & Rafiq :)

null
null
null
null
null

Eloww. kembali ngan gambaq2 kawin yg terbaru. huheu tahniah buat korang berdua. mula2 aku dtg hotel rafiq ni agak pemalu gak la. yg byk ckp nie si ernie. sembang punya sembang rupanya birthday dia sama ngan date aku. so ape lagi kamcing terus la nampak nya. wedding ni antara yg paling simple tp dia punya pelamin memang dahsyat la kan, mendongak jugak la bila aku dok dlm tuh. huehue . masa ni aku punya lense ada org pinjam 80-200 ,sbb last minit mintak balek. terlupa ingat ada kat umah. skali kwn tuh ada kta jb. huhu tp takpe mambo. gua memang takde hal 🙂 . aku cuba mempratiskan dua lense je dlm satu wedding. alhamdullilah tiada masalah dgn kedua2 lense ni. cukup membantu aku di dlm peperangan . kalu korang nak tau lense yg aku pakai 12-24mm dan 50mm jek. tak kata aku bagus, tp aku cuba nak mencabar diri sendiri pakai apa yg ada. sometime kita takperlu harapkan benda yg penting dlm hidup kita dan bila dah belajar dan menimba pengalaman baru kita bersedia untuk independence .
Sebenarnya memang aku dah lama tak amek wedding ni. last dua bulan lalu, memang aku tekan shutter pon stem dia bukan main bang. akhirnya aku sampai kemuncak kepuasan jugak ( lain macam weh bunyikkK!! ) haha 😛

Shafiq Akmal Aka Sapex
Ministry Of Moment
+6012-3100879
Shafiqakmal@gmail.com

Advertisements

Pencapaian 2009

null

hello my friends :), apa khabar semua . lama gila aku tak upload kat sini. maybe ada yg tertanya2 manekah aku hilang selama ni. maybe ada yg dah tau . but tp ada yg still tak tau. tak pe agak lama aku menyepi dlm blog dan dlm photography. sebnar nya aku masih wujud dgn gambar2 aku. dlm hdd dah berabuk skit kat umah ni. hari tuh aku ada check gambar2 wedding aku, memang sgt byk so terpaksa aku pilih2 dulu setiap event2 tuh.huih jenuh weii

aku rasa ada jugak dlm 4bulan aku menyepi kat sini. kira2 balek nampak mcm lama. tapi pada aku sgt cepat gak aa, sbb kita sendiri tak sedar dari setahun ke setahun kita bergerak. teringat masa aku ngan kwn2 lama kat tempat kerja dulu. huhu rindu pon ada. tp takpe lah masing2 ada haluan masing2 tp still benda yg sama photography 🙂

null

Dalam dua tahun yg sudah aku memang berangan nak ada company sendiri lebih2 lagi dlm bidang aku suka ni. tp untuk langkah permulaan aku harus pelajari byk cara untuk memajukan diri sendiri dulu. so step pertama aku mempelajari ilmu photography dgn menggunakan kata2 hikmat iaitu ” try and error ” kenapa ek aku suka ayat ni. ermm pada aku la lagi byk kita salah lagi cepat kita improve, sbb pratikal adalah cara yg paling cepat kita pandai dari belajar dalam buku. sbb setengah org memang tak suka membaca ” aku aa tuh 😛 ” tp membaca juga boleh cuma agak slow skit aa. kalu ada kwn2 yg baru belajar main camera tuh boleh aa baca dan praktik kan sendiri . kemudian aku timba pengalaman dari ramai org. 3thn akhirnya saya terjumpa satu rezeki, ibarat kita terpijak duit lah mcm tuh. Dan aku focus kan dulu kat tempat yg baru untuk kumpulkan modal untuk buat satu syarikat sendiri nanti, insyallah dlm masa terdekat ni aku nak buat kertas kerja untuk syarikat baru.
pada aku lah, skrg ni ramai org tgh gawat, dan ada jugak kwn2 aku telah dibuang kerja. aku turut simpati dgn keadaan skrg. ada jugak terpikir untuk bagi peluang perkerjaan untuk diorang. mungkin dgn cara ni aku dpt bantu diorang, sometime ada kwn kita tak mampu nak buat apa yg kita buat , tp mungkin ada cara lain untuk membantu. yg penting hati kita , kalu hati pentingkan diri sendiri memang tak kemana pon, aku percaya pada ke ikhlasan hati , byk keajaiban terjadi 🙂

Dulu masa aku belajar dulu lepas spm aku memang nak teringin nak belajar kat universiti, tp aku apply byk tempat ter uitm s.alam . masa tuh ada 3 course yg di boleh dipilih, dan pilihan pertama aku adalah photography , Sains Komputer dan Kulinari ( yg ni course chef kalu nak tau ) tp apakan daya tggu punya tunggu punya tunggu memang langsung tak dpt. hati ada skit sedey lah. tp still tak putus asa then masuk MLVK kat bangi. bahagian sistem komputer. aku belajar sampai level 3 jek. tp waktu tuh aku dpt keputusan cemerlang gred 3.87. buleh nak kata anugerah dekan . tp yg paling2 sedih skali adalah waktu tuh takde anugerah pelajar cemerlang. so aku teringin sgt nak naik stage dgn pencapaian aku. paling cilaka tuh masa batch aku diorang tak buat. hak elah gila hampa punya! aku harap sgt abah ngan mak aku tgk aku berjaya dgn perncapaian yg cemerlang. 😦
Tp tuhan maha adil, walaupon aku tak dpt anugerah kat situ. tp aku diberi penghormatan oleh tempat kerja baru ni atas pencapaian yg sgt sgt sgt cemerlang. dan pada 18hb ni aku akan naik stage memberi satu talk depan 2000 org berkongsi pengalaman kejayaan aku dlm project aku skrg . aku ada skit video untuk ditonton kan . enjoiiii 😀

Shafiq Akmal Aka Sapex
Ministry Of Moment
+6012-3100879
Shafiqakmal@gmail.com

Hidd dah kawen dgn adi

null
akhirnya kawen jugak kwn aku sorang ni. firstly diorang ni aku kenal melalui myspace. then skrg jadi kwn baik. tetibe plak dia kwin ngan si adi ni. hahaha. pusing2 situk jek. gambar dia ada dlm simpanan aku ngan baik. belum edit lagi je ni. gerammm je tgk gambar2 rasa nak edit jek. tp tuh la masa tuh sibuk sgt skrg ni. baca2 blog pon payah ni. ada beberapa activity kat luar byk dijalan kan . takde wireless kat luar ni. hari ni dpt plak signal power kat area kl ni. huhuhu. download cepat jek. mungkin pada yg ternanti2 gambar2 saya kat sini mintak maaf sgt2 byk2. tp mostly gambar2 ada byk kat flickr saya. so korang boleh ke

Ozzy&Linda – Dpalma Hotel

Huih sgt lama tak update kat blog ni. kali ni gambar ozzy&linda. kebykan kwn2 diorang ni kwn aku jugak. rasa kecik jek dunia. First time aku shoot kat tempat ni, padehal tempat ni sgt dkt dgn umah aku. huhuh. merasa gak akhir nya. dulu dewan ni tak berapa cantik sbb dulu aku penah masuk skali kat dewan ni. memang tak best la. tp skrg dah upgrade. so bilik pegantin dia pon cantik dah skrg. yelah skrg ni semua benda perlu upgrade , takkan la kita nak duduk kat takat lama. kadang2 kita ni pon perlu ada citarasa yg berubah2 kalu tak bosan jugak hidup ni.
tp Isteri jgn berubah2 dah la. itu sgt tidak digalak kan walaupon kita boleh slot 3 :P. kepada kwn2 aku kat flickr tuh maybe diorang dah layan dulu gambar2 ni kat sana. tp tak pe saya letak kat sini sebagai koleksi terbaik saya 🙂

null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null

Ministry Of Moment
Shafiq Akmal aka Sapex
Tel : +60123100879
Email : shafiqakmal@gmail.com

Fikiran besar

null

Lama dah berfikir tentang kehidupan aku ni.. aku bermula fikir tentang masa depan ni sejak aku betol2 fikir masa mlm lepas amek result SPM, tgk result rasa malu nak bwk balek umah. sbb terkenangkan balek time2 skolah memang nakal ya rabbi. selalu naik stage depan jek. tonggeng pastuh zaaaaaaaasss! sedas kena kat belakang buntut. nak kata malu tuh takde sgt aa. sbb memang waktu tuh memang dah femes sbb nakal. masa tuh memang geng ngan budak nakal tp rajin belajar. tp bab yg rajin belajar tuh kurang terikot skit. hehe . apa yg aku suka waktuh tuh memang berkawan je lah. kwn kata itu kita ikott jek. mak kata jgn, kita buat gak. lepas SPM tuh memang betol2 nyesal lah. tp nak nyesal pon dah takguna gak. nak amek exam balek memang malas lah kan. sbb aku ni tak suka membaca punya org. so apetah lagi nak hafal 😀

aku berfikir apa ek nak jadi ngan aku ni. masa tuh impian bukan main lagi power lah. siap pernah terfikir nak bukak empayar kat luar negara dgn company sendiri. tp waktuh tuh minat komputer je aa. masa tuh ada baca paper tentang budak2 graduan ni habes bljar takde kerja. takot betol dgr mcm tuh. so yg amek keputusan aku sambung belajar dgn kos yg singkat. Setahun belalu.. jadi seorang Kontrator Streamyx bahagian pemasangan , Bedukkkkkk jekk. beduk2pon 2 tahun gak kerja kat situ. sbb takde pilihan. kekadang hidup kita ni takde pilihan takpaksa buat benda yg kita tak berapa suka untuk carik makan. Dari skolah cita2 nak jadi askar tp dah besar jadi lain plak. sbb kita tak tau apa yg jadi kat masa depan. yg penting kita buatttt jek. Allhamdullilah skrg dah rasa stabil skit. tp still cukup2 makan jugak . aku penah dgr satu ayat dari org yg dah berjaya dia ckp mcm ni

“Bila ada rasa kegagalan, itu lah tanda kita bakal merasai kejayaan, tetapi bila kita ada rasa kejayaan itulah tanda kita bakal merasai kegagalan ”

Aku akan pegang dgn kata2 ni untuk bwk aku menuju kejayaan. aku harap korang pon boleh buat ayat ni jadi satu kata kunci dlm diri kita 😉

Kesah dulu kala

Setiap manusia ada impian dia masing2, cuma dgn cara apa kita dptkan nya. dulu aku pernah ada impian waktu2 skolah dulu, ” dah besar nak jadi apa shafiq ” saya kata ” nak jadi askar ustazah ” dulu masa aku mula2 masuk sekolah aku ditempatkan kat sekolah swasta kat taman melawati. al-zafirah nama skolah aku. familiy aku sgt2 mengutamakan agama dlm kehidupan dan keluarga aku. alhamdullilah sometime kita mudah lupa diri, tp dgn ada ilmu2 diwaktu org tua ku mendidik aku aku jadi org yg berguna. Mungkin ramai yg tak tau kesah hidup aku waktuh aku muda2 dulu. aku rasa hari buat kali pertama aku menulis tentang kesah2 muda aku. 🙂
aku blajar kat skolah tuh dari darjah satuh sampai darjah 4jek. pastuh aku pindah kat skolah agama yg lain , disbbkan skolah tuh terlalu jauh ngan rumah , takde org nak tlg hantarkan. dari darjah 5 – 6 aku kat skolah al-ummah . kat kg.pandan. aku rasa kelas aku paling skit skali dlm dunia. ada 8org jek. tp kalu ramai2 susah plak nak belajar. disbbkan 8 org tuh aku tak leh nak ponteng2 sgt. sbb terlalu ketara bila ponteng tuh. hahah dah la badan paling besar skali .
masuk zaman menengah plak aku bercadang nak masuk skolah kerajaan ni. tak tau kenapa. sbb maybe aku nak cuba sesuatu yg baru. aku follow kakak aku ngan abg aku nye skolah kat sekolah menengah kebangsaan cheras. kat situ dari from1 – sampai spm kat sana. kat situ aku baru la kenal erti ponteng2 skolah ni , zaman2 nakal ni semua kat situ lah. tp kalu teringat2 balek kalu siapa tak nakal kat skolah tak best la zaman skolah dia huhu.
Then masuk plak zaman kolej, masa mula2 lepas spm aku terus apply uitm sebagai jurusan yg pertama iaitu photography . tak tau kenapa aku tik sana. dulu2 aku memang minat pada camera , tp cuma takde modal untuk dptkannya. tunggu punya tunggu hapah pon takdpt. sbb spm tak berapa nak good sgt. ada terpikir nak masuk MMu , tp tak mampu sbb terpikir kan adik2 yg masih berskolah swasta. kata hati ” takpe lah, mana2 pon boleh asal dpt belajar jek lagi ” then saya cuba ke aliran komputer , waktu aku darjah 6 aku dah sgt2 berminat dgn computer dah. sampai kan komputer selalu rosak sbb aku. sian ayah aku selalu dok hantar komputer repair . tp apa yg best suka tgk org buat kerja. sampaikan aku beli cd windows piret . aku format sendirik kat rumah. aku ingat2 apa yg org tuh buat. haah hapah pon tak jadi. habes data hilang. hahah. pada situ lah aku minat pada komputer ni.
Dan aku test di aliran MLVK – system Computer kat bangi kolej ni. masa belajar kat sini baru aku tau cam ner nak hidup bujang tanpa mak bapak kat sini. masa ni aku rasa macam2 perit nak hidup. bukan bapak kita tak bagi duit, tp sometime kita nak beli apa yg kita nak memang susah nak dpt. so amek keputusan nak buat partime kerja mlm kat uptown. waktuh dlm hati nak beli sebijik guitar jek yg nilai dia rm299 Yamaha f-11 . hari2 aku ulang alik lepas beljar dari bangi ke damansara naik moto azroy aku. memang melecet gak la buntut ni. tp apa kan daya. sampai bila kita asyik nak mintak mak bapak duit jek, itu yg ada sifat ingin tak menyusahkan mak abah. Mungkin waktu tuh kira rasa susah sgt nak dpt duit. duduk pikir2 balek maybe ada yg lagi susah dari kita. bersyukur gak la sbb nasib kita ni tak berapa susah dari org lain. dan kita harus menghargainya. 2tahun aku belajr kat sini sambil buat kerja partime malam2.
habes 2 tahun kat sini aku pon MLVK aku pon bercadang untuk terus kerja. waktu tuh dlm tgn ada sijil jek. mak pon ada gak suruh sambung, tp aku tgk adik2 aku plak masuk UNI . aku pon rasa taknaak susah kan diorang lagi. aku pon kerja untuk menringankan beban family aku. di pendekkan cita aku berkhidmat sebgai seorang kontraktor pemasangan streamyx selama dua tahun. gaji tak beso mana pon rm800 jek. tp kerja sgt2 flexible itu yg buat aku tertarik tuh. lepas dua tahun aku jumpa balek benda yg aku nak selama ni adalah photography. sometime apa yg kita rancang belum tentu dpt lagi. tp bila kita yakin kita akan dpt kannya insyallah takde siapa boleh nak halang yg peting usaha untuk mendapatkannya. nak cerita pasal mcm mana aku leh ke aliran camera dan apa impian aku nanti aku akan cita.
null
ni cita coming soon 😀

Shafiq Akmal
+0123100879

Hafiz&Fazlin – Johore

null

Rockkkkk!! yeahh .itu lah yg ditunjukkan oleh hafiz&fazlin kepada korang semua tentang ROCK nya kawin. hahaha . biasa romantiknya kwin, tp kali ni aku ubah skit . ROCK NYA KAWIN!! lama aku tak update gambar2 wedding ni. soory sgt2 kat korang yg sentiasa refresh2 blog aku ni , mane tau ada yg update ek. tp hari ni kalu korang refresh ada gambar skit . aku pon berharap dpt update mcm dulu2 dia punya kekerapan tuh. sbb skrg ni saya ada bz skit dgn perkara2 yg lain.
Haa Event ni kat Jb , kat area jalan teberau tak silap aku. sbb lupa dah, mlm hari tuh aku sampai kat jb. bersama2 pijan yg tersayang. firstly aku ucap tq kat pijan sbb drive dari air keroh sampai jb, sbb biasa mlm2 aku susah nak drive, tak berapa nampak . mata aku ada skit silau. yelah dulu boleh dikatakan 24jam mengadap depan Mac kat office. skrg effect dia mata aku ada empat dah skrg. tp sometime tuh aku rasa tak selesa , tuh yg kadang2 tertinggal kat umah tuh. tp kalu nak capture moment masih boleh lagi so aku rasa itu lebih important 😀 .
Malam tepat ko 11.39pm aku sampai kat area town jb, lama dah tak sampai Jb. ni kali kedua aku sampai sini, tp dulu naik moto je sorang2. skrg berdua lak ngan pijan. so mlm tuh aku lepak ngan kwn kolej aku dan Freddy mokhtar kat New york . benafe nama kedai dia. lepak2 punya lepak aku tak sedar kol 3am. lama tak travel jauh2 naik kete rasa best lak kadang2. habes lepak terus menginap kat rumah kwn aku kat area2 rumah Fazlin, nama kwn aku tuh caltex 😀 . aku ngan pijan turunkan seat terus tido sampai pagi. huuhuhu. tq sgt2 kat caltex kerana anda tempat kami berteduh mlm tuh 🙂 . eh , moh moh kita layan gambar ni jom

null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null

Shafiq Akmal aka Sapex
Tel : +60123100879
Email : Shafiqakmal@gmail.com
Gallery : http://www.flickr.com/photos/sapexoxo